Duurzaam en sociaal ondernemen, locatie Motiv-gebouw Delft

Op 3 november stond het thema ‘maatschappelijk verantwoord, duurzaam en sociaal ondernemen’ centraal. Onder leiding van historicus en auteur Ingrid van der Vlis stappen we terug in de tijd, de geschiedenis van de Delftse bedrijvigheid laat zien dat er vele ups en downs waren. In groepjes gaan we uiteen en bedenken we welke sociaal ondernemers er nog meer actief zijn in Delft. Na de pauze volgt een blok over het bedrijf DSM.

Cindy Gerhard (Campus coördinator DSM Delft) vertelt over de historie van De Gist- en Spiritusfabriek en licht toe dat Jacques van Marken met veel zaken de eerste in Nederland was; de Fabrieksbode (personeelsblad), het pensioenfonds, de ondernemingsraad (de Kern). En ook zorgde hij voor de bouw van het tuindorp Agnetapark waar arbeiders van de fabriek huisvesting vonden. Noël van Peij (onderzoeker DSM Delft) liet ons zien hoe DSM o.a. op basis van gist voedingsadditieven maakt. Plantenvezels e.d. dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Programma van de middag


12.30 – 13.00 uur

inloop, koffie/thee

13.00 – 13.10 uur

welkom en introductie door Didy Huysse

13.10 – 14.00 uur

Geschiedenis van de bedrijvigheid in Delft door

Ingrid van der Vlis, historicus en auteur, Historisch

Onderzoeksbureau Tijdelijk  

14.00 – 14.30 uur

Sociaal ondernemerschap in Delft door

Agnes van der Linden

14.30 – 14.45 uur

pauze

14.45 – 15.30 uur

DSM: een geschiedenis van maatschappelijk en

verantwoord ondernemen door

Cindy Gerhard, Campus coördinator DSM Delft

15.30 – 16.15 uur

The future is bio-based door Noël van Peij, Principal

Scientist Strain Development and Screening DSM

Delft

16.15 – 16.30 uur

Afsluiting