Initiatiefnieuws - 2 september 2019

Delftologen Jan Arie Groot en Jan Tromp in de Stadskrant Delft. Lees het artikel over de ervaringen van deze eerste generatie Delftologen: https://www.delftsepost.nl/reader#p=6

Voor de goede orde, de namen onder de foto werden per ongeluk verwisseld, Jan Arie staat links en Jan rechts.

Op 18 januari 2019 kregen de eerste Delftologen hun certificaat uitgereikt door Stephan Brandligt wethouder duurzaamheid van gemeente Delft. De Delftse Post kondigde op 16 januari deze uitreiking aan, zie boven.

*****

Initiatiefnieuws - 22 mei 2019

Delftologie nam deel aan 'Ons Delft, maak de stad!'

Een evenement dat gemeente Delft samen met vele partijen in de stad organiseerde over de toekomst van de stad. Delftologie was van de partij met een pitch tijdens het innovatiecafé en had een informatiestand. Voor meer informatie, zie hier             

*****

Initiatiefnieuws - 22 september 2018

Succesvolle pilotbijeenkomst februari 2018

Naar de proefles Delftologie op 10 februari 2018 in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein, kwamen 29 betrokken en geïnteresseerde deelnemers. Ons doel van de proefles was in contact komen met betrokken Delftenaren, hen een beeld geven van wat we met Delftologie beogen en mensen te inspireren mee te doen met de cursus. In die missie zijn we geslaagd. Veel van de aanwezigen schreven zich in voor de cursus, waardoor 2018 nu al vol zit.

Afval toen, nu en straks In de proefles maakten de deelnemers in tweetallen kennis met elkaar. Hierdoor en door veel geanimeerde gesprekken in de pauzes en tijdens de afvalwandeling ontstond al iets van de beoogde ‘community’. De sprekers gingen in op hoe Delft omging en -gaat met afvalstoffen toen, nu en straks. Verschillende Delftse afvalinitiatieven werden toegelicht. Tijdens een korte afvalwandeling maakten de deelnemers met een zwerfafvalgrijper en verzamelzak een rondje door de Delftse binnenstad. Zij ruimden zwerfafval op en kregen zo oog voor wat zwerfafval doet met de openbare ruimte.

In een circulaire economie hebben afvalstromen waarde en zijn het grondstoffen voor nieuwe toepassingen. De middag werd besloten met een evaluatie van de proefles. De deelnemers waren positief en kwamen met waardevolle suggesties voor het vervolg.

*****

Initiatiefnieuws - 23 september 2018

Delftologie is blij met haar gastlocaties

Voor de bijeenkomsten zoekt de initiatiefgroep Delftologie steeds naar bijzondere plekken die goed aansluiten op het behandelde thema. Op de eerstvolgende bijeenkomst van Delftologie over het thema gezondheid die plaatsvindt op 6 oktober, zijn de Delftologen in spé te gast in het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De initiatiefgroep is heel verheugd dat we dan in het ziekenhuis onze cursusmiddag mogen houden. De Delftologen in opleiding komen elke bijeenkomst in een andere cursusomgeving terecht. Iedere bijeenkomst heeft als vast onderdeel een excursie of rondleiding. De bij het thema passende gastlocatie heeft mede daardoor een enorme toegevoegde waarde. 

*****

Initiatiefnieuws - 27 januari 2019

Lees de rubriek Hemd van het Lijf, een interview met Arthur Hilgersom in de Delft op Zondag: https://www.delftopzondag.nl/nieuws/vaste-rubrieken/89587/hemd-van-het-lijf-arthur-hilgersom-

Delft op Zondag - inschrijving Delftologie cyclus 2019 gestart: https://www.delftopzondag.nl/reader/22651/30876/inschrijving-delftologie-2019-gestart#p=15

Interview met Kees Kruijff Stadsradio Delft, uitgezonden op 24 januari 2019, klik hieronder op het audio-bestand.

Op maandag 30 april 2018 bracht een eerste groep Delftologen in spé een bezoek aan het Stadsarchief van Delft e.o. Een leerzame ervaring!

*****

Initiatiefnieuws - 23 september 2018

Delftologen in opleiding bezoeken bijzondere Delftse plekken

Delftologie biedt haar cursisten de gelegenheid tussen de bijeenkomsten door bijzondere historische plekken in Delft te bezoeken. Op maandag 30 april 2018 bracht een eerste groep Delftologen in spé een bezoek aan het Stadsarchief van Delft. In het najaar opent Museum De Griffioen haar deuren voor de groep. In dit museum is een verzameling oude medische en verpleegkundige instrumenten te zien. Er is een historische apotheek en een kamer gewijd aan Delftenaar Reinier de Graaf. De door de oprichters collectie, broer en zus Griffioen, samengebrachte collectie geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling in de geneeskunde.

*****

Op zaterdag 17 november 2018 werd een groep Delftologen rondgeleid door het Agnetapark in Delft. Verhalenverteller en auteur Jan van der Mast lichtte op bevlogen wijze leven en werken van Jacques van Marken (oprichter van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek) toe.

Jacques van Marken (1845-1906) richtte het tuindorp genaamd naar zijn vrouw Agneta op in 1882 voor zijn Gistarbeiders. Het Agnetapark is de eerste fabriekskolonie in Nederland (Stork, Philips, Bata volgden veel later) en staat in de Top 100-lijst van Nederlandse rijksmonumenten.

Auteur Jan van der Mast schreef eerder het boek Agneta (2015) en in 2019 verschijnt de biografie over J.C. van Marken.